четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Навигация и маркировка

Препоръчително и дори задължително е да се снабдите с туристически карти на Стара планина. Ние поръчахме на Domino 4 броя карти, 2 на Западна Стара планина и 2 на Централен Балкан. Картите бяха много полезни, има обозначени много странични пътеки, повечето чешми, всички хижи и заслони, мащабът е достатъчен да може да се определи точното местоположение. До колкото разбрах на Източна стара планина има в БТС, не сме проверявали тази информация. Ние носехме една стара карта от 1984, която не ни свърши много работа. Съветвам ви преди да тръгнете да си набавите карти на хартиен носител, на която не и падат батериите и не губи обхват. Също и един компас, защото при облъчно и магливо време лесно се губи ориентация накъде е изток и накъде запад. Като цяло преди да купувате каквито и да е карти отидете в БТС и проверете.

  Относно навигациите ето това е сайтът от където може да си свалите картите http://bgmountains.org/. Ако сте със смартфон или с по-модерна навигация си качете траковете за Източна стара планина. За там карта няма, но на трака се вижда пътеката, и няма да се чудите на кръстопът, където няма маркировка, на къде да хванете. Дори горещо препоръчвам да си вземете с вас такава навигация или смартфон за да ви е спокойно. Нашата навигаця не беше много подходяща за планина, но дори и такава свърши доста работа на места. Само съжаляваме, че нямахме траковете за източната част от маршрута. Това щеше да ни спести доста тревоги. 
  Като цяло в Западен и Източен Балкан маркировката не е на ниво. Има я, не е като да я няма, но понякога свършва в нищото или е трудна за проследяване и лесно се изпуска. В източната част имаше места на които беше през 2 километра. Не е невъзможно да се мине без да се познава пътят. Ние никога преди не бяхме минавали през нито един участък от маршрута и се справихме с малко и незначителни загубвания. Но много ни помагаха през цялото време картата и компасът. Също така лесно се ориентирахме и по висотомерът на часовника на мъжам им.   В Централен Балкан няма да имате абсолютно никакви проблеми с маркировката.
   Най-неприятният ден беше на тръгване от Котел до Върбишки проход. Загубихме се много набързо (при това се загубихме защото следвахме маркировката, а не каквото ни казахе местните хора!!!!) и извадихме късмет, че един овчар и внучката му ни изведоха на правилната пътека.
 Имаше и други малки загубвания затова откровено съветвам да се снабдите с навигация + качени тракове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар