четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Екипировка

Това може би е най-важната част от  подготовката. Искам да отбележа, че продължителните преходи от 2-3 седмици съществено се различават от няколкодневните преходи в планините. Казвам това, не защото считам читателите за недосетливи, а защото срещнахме няколко човека по пътя, свикнали да правят няколко дневни преходи и екипировката им беше като за такива.

 Тегло

   Според мен основното на което е добре да се наблегне при Е3 е олекотен багаж. Има едно добро правило на не повече от 10% от собственото тегло. Знам, че е много трудно постижимо, но нека кажем една 12 до 15 килограмова раница, което включва и 3 литра вода, ще бъде изключително приятен товар.
   Моята раница тежеше 10 килограма, като личното тегло в деня на тръгването беше 55 килограма. Тази на мъжа ми тежеше 12 килограма, като неговото тегло в деня на тръгването беше 99 килограма.Отново отбелязвам, че това включваше по 3 литра вода, а по време на пътя не навсякъде има необходимост шишетата да бъдат пълни до горе. 
   По-тежките раници може да са приемливи за 3-4-5 дневни преходи, но при по-продължителните, с натрупване на умората, може да се окажат сериозна пречка да продължите напред. Затова откровено съветвам да претеглите багажа си, да го прегледате поне още 3 пъти и да премахнете всичко без което ще можете да издържите 3 седмици.


Дрехи

  Ето пълен списък на облеклото ни което включва и това върху нас, не само в раниците: 
панталони х 2
тениски  х 2
чорапи х 2 
гащи х 2
полар
ветровка

  Като се вземе в предвид, че годината беше много дъждовна нямахме никакви проблеми с оскъдния брой резервни дрехи. Единствено трябва да внимавате да не изгубите нещо по пътя, докато например съхне върху раниците ви.
  За чорапите препоръчвам да си потърсите бамбукови на българската фирма "Фазан. Има ги в Кауфланд и не са по скъпи от 2.50 лв. Чорапите са много важни, защото с хубави чорапи ще ви е много по-приятно ходенето, по-малко мазолите, а също така и шанса да се вмиришат краката е много по-малък. 
  Тениските ми бяха най-обикновени, памучни. Един продавач се опитваше да ме убеди, че термобельото е задължително, но аз реших да си спестя тези разходи и да си взема тениски от 5 лева. Не казвам, че няма да е по-добре с термобельо, дори незнам дали ще е или няма да е защото никога не съм проблава. Просто вметвам, че и обиквените тениски вършат добра работа.
  Препоръчвам ви дълги панталони защото имаше много коприви и къпинаци по пътя, а също така и няколко змийчета. С дълъг панталон ще се чувствате много по-защитени. Нашите панталони ги избрахме на фирмата Satori с протектори отзад и на колената. Цената им е около 35-40 лева. Изключително удобни са, лесно съхнат, през лятото няма температурни проблеми с тях т.е нито е топло, нито е студено, а също така и са леки като тегло.

   Съветвам ви да си набавите ветровка и полар, особено ветровка. По билата духаше много силен вятър и бяхме много доволни, че я имахме.
   Това е в общи линии за дрехите. Мисля, че нямаше както нищо излишно така и нищо в недостиг. Естествено за всеки човек удобството и комфорта са различни, но специално панталоните и чорапите ги тестваме вече втори дълъг поход и затова си позволявам смело да ги препоръчвам.

Обувки

   Обувките е хубаво да са високи, хващащи глезена, планинарски обувки. Със здрава подметка, дишащи и водонепромокаеми. Обезателно да са разходени преди това поне на 2-3 планински разходки, дори и на повече. Някои хора споделят, че им е било удобно със сандали, но на мен ми е трудно да го повярвам. Има много песъкливи участъци, много кални (ако уцелите дъждовни дни като нас), участъци с висока трева, с настилка от камъни (при която е добре нещо да държи глезена за да няма контузии, а също и дебели подметки за да не се набиват краката), има дори и асфалтови участъци. Сами преценете кое е най-доброто за вас, но според мен НЕ е удачно сандали, кецове или маратонки. Планината си иска планинарски обувки. 
  За хижите си носихме кроксове (джапанките, които са като сирене на дупки)- евтини и леки, също така и достатъчно здрави в случай, че се наложи да заместят основните обувки докато се слезе от планината.
  Изберете най-удобния за вас вариант.

Останалият багаж

   За да няма лоши изненади и дори ако щете да спестите пари ви препоръчвам да си вземете с вас палатка, спален чувал и шалте. На няколко пъти палатката беше покрив над главите ни защото нямаше друг. Има участъци при които е непосилно за аматьори като нас да стигнат от хижа до хижа. В тези участъци нощувахме на заслони в палатката, затова горещо препоръчвам да носите такава. Дори и ако нямате проблем с палаткуването спокойно можете да спестите пари, плащайки само туристическата такса на хижите за ползване на душовете и тоалетните.
   Задължително си набавете дъждобрани, дори и да дават най-слънчевото време от векове насам. Това е планина и времето се променя за секунди, както видяхме с очите си. Нашите бяха тип "пончо", но не са най-удобните възможни. Зарекли сме се за другия поход да си набавим по-сериозни дъждобрани.
  Да си вземем щеки за ходене го определихме като добър избор. Изключително много помагаха какот при катерене, така и при спускане, а също и при по-стръмни участъци. Дори не мога да кажа, че ни тежаха върху раниците, защото през целия път бяха в ръцете ни.
  За банята си взехме по една хавлиена кърпа с размерите на тези за лице и ръце, по един сапун и самобръсначка, а също и тоалетна хартия.
  Носихме също така джобно ножче, карти, компас, листя с принтирани телефони на хижите и разстоянията между тях в часове, GPS, телефони, фотоапарат, зарядни, по 2 бутилки от 1,5 литра, малко подкрепителни неща за хапване-за които ще разкажа по-подробно в темата за храната и водата, аптечка с лекарства - за нея също в темата за здравето. Носихме още кибрит и запалка, малко въже за простор и едно метално канче, което никога не използвахме.Плажно мляко фактор 50 на Бочко. Седмица преди заминаването бяхме купили на Carroten 50  фактор и изгоряхме много лошо. Бочко свърши чудесна работа. Също така и кърпи за глава, а аз всех и една шапка.
   Това е в общи линии целият ни багаж. Не беше много, не беше и малко, но ни свърши добра работа по пътя.
  
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар